fartón
Gastronomie

Fartón – pochoutka z Valencie

Říká se, že nemůže být horchata bez fartónu. Přestože si někteří pochutnávají na fartónech se sklenicí mléka, kávou nebo čokoládou, nejběžnější je namáčet fartóny do dobře vychlazené horchaty (psali jsme o ní tady).

Historie fartónů je s horchatou pevně spjatá. Producenti horchaty z oblasti Alboraya dlouho hledali nějakou sladkost, která by jejich nápoj dokonale doplnila. Představou bylo najít nadýchané pečivo, které dobře absorbuje tekutiny. Zároveň muselo mít takový tvar, aby ho bylo možné namáčet do sklenice s horchatou.

Obchodnická rodina Polo z oblasti Alboraya přišla s nápadem použít těsto na typickou sladkost “panquemao”, dala mu podlouhlý tvar a přidala cukrovou polevu. Následně rodina Polo rozšířila nabídku svých produktů o fartóny s čokoládou, plněné fartóny a fartóny z listového těsta. A fartóny byly na světě. 

A nejen to, zrodila se tak typická valencijská snídaně, bez které si dnes spousta místních nedokáže představit začátek dne. A také tak vznikla rivalita mezi Madridem a Valencií v tom, co je typická španělská snídaně. Madriďané samozřejmě nedají dopustit na své typické “churros con chocolate”.

Pro valencijskou oblast jsou typické takzvané “horchaterías”, což jsou kavárny servírující různé varianty horchaty s fartóny. Do jedné z nejstarších ve Valencii se vydali i Martin Písařík s Ivanou Jirešovou ve svém pořadu Bedekr (více tady).

A pokud si chcete fartóny připravit doma, následující vide vám ukáže celý postup.

Hodnocení článku:

[Celkem hlasů: 0 Průměr: 0]

Pošli to přátelům…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *