Pintxo ve Španělsku je baskický výraz pro místní chuťovky (španělsky “pincho”, čti [pinčo]). Jde o krajíčky španělské bagety, na kterých je naaranžována malá porce jídla. V podstatě jde o obdobu našich chlebíčků, i když pintxos jsou poměrně menší.
Pintxo ve Španělsku svůj název získalo tak, že se jídlo tradičně ke krajíčku připevňovalo pomocí párátka. A protože “pinchar” znamená mimo jiné “napíchnout”, “pincho” bylo na světě. Možná vás v této souvislosti spíš napadnou naše české jednohubky, ale ty jsou zas výrazně menší. Zároveň rohlík ve Španělsku opravdu neseženete.
Na rozdíl od známějších tapas, které se ve Španělsku zpravidla podávají k pivu nebo vínu zdarma, pintxos je nutné si objednat zvlášť a také se za ně platí.
Studené pintxos bývají často k dispozici na baru a hosté si je mohou podle vlastního výběru brát. Na konci pak zaplatí podle párátek, která jim zbyla na talířku. Párátka se liší svou velikostí nebo barvou a podle toho se určují i ceny různých druhů zkonzumovaných pintxos.
Teplé pintxos je právě obvyklé objednávat u obsluhy.
Pintxo ve Španělsku je neodmyslitelnou součástí baskické gastronomie, především jako předkrm podávaný se skleničkou červeného vína (tomu se říká “txikito”) nebo s malým pivem (tzv. “zurito”), které je o něco menší než typická španělská “caña”. I proto se této míře piva v jiných krajích Španělska říká také “mini”.
S pintxos se ale nesetkáte jen v Baskicku. Jsou velmi oblíbené i třeba v Kantábrii, v oblastech Navarra, La Rioja, Soria, Asturias nebo Burgos.
Dnes je v módě večer vyrazit s kamarády na pintxos, obejít více barů a díky tomu ochutnat různé variace této chuťovky.
A čím můžou být pintxos obložené? V podstatě čímkoliv, protože představivosti se meze nekladou, ale tím nejtypičtějším jsou právě prvky baskické kuchyně jako ryby (hlavně mořská štika “merluza”, treska “bacalao” nebo ančovičky “anchoas”), bramborová omeleta (“tortilla de patatas”), plněné papriky (“pimientos rellenos”) nebo typické krokety (“croquetas”).
Pinxos pronikly i do Latinské Ameriky. Zajímavostí je, že v Peru se jim říká “anticucho” nebo “brocheta”, protože v místním jazyce “pincho” znamená mužský pohlavní úd.
Pokud si chcete dát pintxo ve Španělsku, není lepší místo než San Sebastián, o kterém píšeme tady.
2 komentářů
Lucie Goikoetxea
Moc hezký článek 🙂
jen o tom, kde jsou nejlepší pintxos, bych se hádala, v Donosti to není 🙂
modrasek
My tam byli jen na návštěvě, vy jako místní se určitě vyznáte lépe! Klidně nám sem napište vaše tipy.