Jedete-li na dovolenou do Španělska a nechcete-li být považováni za tzv. “guirís” (což je tak trochu hanlivé označení pro turisty), španělská horchata (čti [orčata]) je ideální volbou pro to pravé letní osvěžení. Celý název je “horchata de chufa” a protože tento osvěžující nápoj pochází z městečka Alboraya, které leží kousek na sever od Valencie, možná se setkáte i s jeho názvem ve valencijštině, který je “horxata de chufa”.
Pokud budete přímo ve Valencii, dejte si horchatu s typickým místním sladkým pečivem fartóny. Jde o klasickou valencijskou snídani, kdy se fartóny v horchatě namáčejí. Existuje věčný spor mezi Španěly, co je lepší, jestli typická madridská snídaně horká čokoláda s “churros” (podlouhlé pečivo z těsta podobného koblihám) nebo právě horchata s fartóny (viz obrázek).
První recept na horchatu tak, jak ji známe dnes, pochází z roku 1748. Španělská horchata se připravuje z mletých tygřích ořechů smíchaných s vodou a případně cukrem. Chuťově vám bude připomínat sladký mléčný koktejl s lehkou příchutí mandlí, přestože mléko se do ní nepřidává. Tygří ořechy nazývané také zemní mandle (španělsky “chufa”, čti [čufa]) jsou malé hlízy šáchoru jedlého, které se pěstují právě ve španělské Alboraye.
Tygří ořechy používali už staří Egypťané a starověcí Peršané a připravovali z nich léčivé nápoje. Už oni znali jejich pozitivní trávicí a dezinfekční účinky. Dnes jsou tygří ořechy označovány za superpotravinu díky svým výborným nutričním vlastnostem, především bohatosti na minerály, nenasycené tuky a bílkoviny.
Řada lékařských studií prokazuje mnoho zdraví prospěšných vlastností horchaty:
- je bohatá na vitamíny (především C a E)
- také na minerály (draslík, fosfor, vápník, hořčík a železo)
- obsahuje enzymy, které napomáhají trávení a působí jako probiotikum
- je bohatá na vlákninu
- má dezinfekční účinky
- zároveň neobsahuje laktózu ani lepek, takže je vhodná pro alergiky a celiaky
- také prý působí jako lehké afrodiziakum
Proto je španělská horchata doporučovaná při problémech s průjmem, vysokým tlakem nebo zvýšeným cholesterolem. Zároveň je díky obsaženým minerálům vhodná pro děti a dospívající mládež ve vývoji.
Takže neváhejte a při příští návštěvě Španělska horchatu vyzkoušejte. Aspoň si sami uděláte názor, jestli je lepší valencijská, nebo madridská snídaně.