Jak už jsme psali o španělských vánočních tradicích, typické španělské vánoční pečivo roscón de Reyes (také nazývané rosca de Reyes, rosco de Reyes nebo pastel de Rey) nemůže ve Španělsku o Vánocích chybět na žádném stole.
Historický původ roscónu sahá až do dob starých Římanů, kde byl součástí oslav boha Saturna. Římané tak slavili nastupující prodlužování dnů po zimním slunovratu. Roscón měl podobu kulatých dortů plněných fíky, datlemi a medem, které se spravedlivě rozdělovaly mezi plebejce a otroky. Už ve 3. století se do nich zapékalo kávové zrno a ten, kdo ho ve svém kousku objevil, byl po celou dobu oslav označován králem všech králů. Staří Římané roscón de Reyes přinesli do Španělska, kde se o něm objevují první zmínky už ve 12. století.
Současný roscón de Reyes je bochník ze sladkého těsta podobného české vánočce, který má svůj typický prstencový tvar a je zdobený pestrobarevným kandovaným ovocem. Může být plněný šlehačkou (“nata montada”) nebo žloutkovým krémem (“crema”), moderní varianta může být plněná i krémem mokka (“moca”), čokoládovým (“chocolate”) nebo lanýžovým (“trufa”) krémem či dokonce dýňovou marmeládou (“cabello de ángel”).
Zpravidla se do něj zapékají překvapení, nejčastěji jde o keramickou figurku krále nebo v dřívějších dobách zrnko kávy. Podle tradice, kdo najde ve svém kousku zapečené překvapení, měl by za celý roscón zaplatit. V některých oblastech Španělska se podle románského vzoru stává králem večera. Jedno španělské pekařství slavilo velký komerční úspěch, když vyhlásilo, že v jednom z několika tisíc roscónů, které dané Vánoce vyrobí, bude zapečená bankovka v hodnotě 500 EUR.
Španělské tradiční pečivo roscón de Reyes se v rodinách podává vždy 6. ledna na Tři krále. Pokud budete kolem Vánoc ve Španělsku, určitě roscón ochutnejte, ke kávě ho nabízí většina kaváren už během adventu.
A pokud byste si ho chtěli zkusit upéct doma, s trochou španělštiny to určitě zvládnete podle následujícího receptu: