Café asiático pravděpodobně moc lidí z Česka nebude znát, přitom jde o fenomén, který postupně začíná dobývat svět a šlape na paty slavné irské kávě. A přitom jde o specialitu z Murcie.
Konkrétně café asiático vzniklo v Cartageně. Jde o kávu, která kombinuje chuť likérů a vůni skořice a citrónu. Jde o autentický zážitek pro milovníky kávy, kteří v ní mají rádi dotek alkoholu.
Základními ingrediencemi jsou:
- káva espreso
- kondenzované mléko
- koňak nebo brandy
- likér (Licor 43)
- skořice
- citronová kůra
- led (může být, ale nemusí)
Café asiático se servíruje ve skle. Na dno se nejdříve dá trochu kondenzovaného mléka, přeleje se espresem, které by mělo být hodně silné a napěněné, přidá se trocha koňaku (nebo brandy) a likéru a nakonec se vše ozdobí kouskem skořice a citronové kůry. Tím docílíme toho správného výsledného aromatu. Někdy se skořice dává mletá a přidávají se zrnka kávy.
Legenda vypráví, že bylo café asiático oblíbeným nápojem námořníků, kteří se vraceli z dlouhých cest po moři. Tato káva jim dávala po návratu tolik potřebnou energii.
Pokud se chystáte do Španělska, možná stojí za to zvážit oblast Murcie a vychutnat si místní specialitu.
Ve videu se můžete podívat na to, jak se café asiático připravuje.
Pokud vás zajímají informace z oblasti gourmet ve Španělsku, podívejte se sem.