Dnes se s vámi podělím o jednoduchý recept na mandlový dort Tarta de Santiago, což je můj nejoblíbenější španělský dezert. Samotný název napovídá, že se jedná o typický dort z Galicie a každý poutník na cestě do Santiaga de Compostela na něj určitě narazí.
Co budete potřebovat?
- 250 gramů loupaných mandlí namletých najemno
- 250 gramů cukru krystal – může být bílý nebo tmavý, podle toho, který máte radši. Původní recept je s 250g cukru, ale já dávám jen 200g, protože povrch celého dortu se na závěr posype moučkovým cukrem, tak aby těch cukrů nebylo už moc 🙂
- 5 větších vajec
- 1 lžička mleté skořice
- nastrouhaná kůra z půlky citronu
- moučkový cukr na ozdobení
Postup:
- Do namletých mandlí přimíchám skořici a nastrouhanou kůru z citronu.
- V hluboké míse rozmíchám 5 vajec a postupně přidávám cukr. Vzniklou směs je potřeba dobře promíchat.
- Do směsi vejce/cukr postupně vmíchávám mandle. Opět dobře celé promíchat.
- Než se nahřeje trouba na 180 stupňů, vymažu máslem formu na dort (používám rozkládací formu velikosti 26cm) a lehce vysypu moukou po obvodu, na dno používám pečicí papír.
- Směs ještě jednou promíchám a vliju do formy na dort.
- Peču na 180 stupňů cca 30 minut.
- Až dort vychladne, na povrchu ozdobím moučkovým cukrem souvislou vrstvu a je to!
Poznámka: Správně by se měla použít šablona, aby po ozdobení cukrem na povrchu vznikl kříž řádu svatojakubských rytířů. Finální podoba po použití šablony by měla vypadat takhle:
Věřím, že vám mandlový dort Tarta de Santiago zachutná a přeju dobrou chuť aneb buen provecho! 🙂
Další recepty budeme postupně přidávat do rubriky Gastronomie. Máte se na co těšit!
Hodnocení článku:
[Celkem hlasů: 10 Průměr: 4.7]