mandlový dort Tarta de Santiago
Gastronomie

Mandlový dort Tarta de Santiago

Dnes se s vámi podělím o jednoduchý recept na mandlový dort Tarta de Santiago, což je můj nejoblíbenější španělský dezert. Samotný název napovídá, že se jedná o typický dort z Galicie a každý poutník na cestě do Santiaga de Compostela na něj určitě narazí.

Co budete potřebovat?

  • 250 gramů loupaných mandlí namletých najemno
  • 250 gramů cukru krystal – může být bílý nebo tmavý, podle toho, který máte radši. Původní recept je s 250g cukru, ale já dávám jen 200g, protože povrch celého dortu se na závěr posype moučkovým cukrem, tak aby těch cukrů nebylo už moc 🙂
  • 5 větších vajec
  • 1 lžička mleté skořice
  • nastrouhaná kůra z půlky citronu
  • moučkový cukr na ozdobení

Postup:

  1. Do namletých mandlí přimíchám skořici a nastrouhanou kůru z citronu.
  2. V hluboké míse rozmíchám 5 vajec a postupně přidávám cukr. Vzniklou směs je potřeba dobře promíchat.
  3. Do směsi vejce/cukr postupně vmíchávám mandle. Opět dobře celé promíchat.
  4. Než se nahřeje trouba na 180 stupňů, vymažu máslem formu na dort (používám rozkládací formu velikosti 26cm) a lehce vysypu moukou po obvodu, na dno používám pečicí papír.
  5. Směs ještě jednou promíchám a vliju do formy na dort.
  6. Peču na 180 stupňů cca 30 minut.
  7. Až dort vychladne, na povrchu ozdobím moučkovým cukrem souvislou vrstvu a je to!

Poznámka: Správně by se měla použít šablona, aby po ozdobení cukrem napovrchu vznikl kříž řádu svatojakubských rytířů. Finální podoba po použití šablony by měla vypadat takhle.

Věřím, že vám mandlový dort Tarta de Santiago zachutná a přeju dobrou chuť aneb buen provecho! 🙂

Další recepty budeme postupně přidávat do rubriky Gastronomie. Máte se na co těšit!

Hodnocení článku:
[Celkem hlasů: 3 Průměr: 4.7]

Pošli to přátelům…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *