mandlový dort Tarta de Santiago
Gastronomie

Mandlový dort Tarta de Santiago

Dnes se s vámi podělím o jednoduchý recept na mandlový dort Tarta de Santiago, což je můj nejoblíbenější španělský dezert. Samotný název napovídá, že se jedná o typický dort z Galicie a každý poutník na cestě do Santiaga de Compostela na něj určitě narazí.

Co budete potřebovat?

  • 250 gramů loupaných mandlí namletých najemno
  • 250 gramů cukru krystal – může být bílý nebo tmavý, podle toho, který máte radši. Původní recept je s 250g cukru, ale já dávám jen 200g, protože povrch celého dortu se na závěr posype moučkovým cukrem, tak aby těch cukrů nebylo už moc 🙂
  • 5 větších vajec
  • 1 lžička mleté skořice
  • nastrouhaná kůra z půlky citronu
  • moučkový cukr na ozdobení

Postup:

  1. Do namletých mandlí přimíchám skořici a nastrouhanou kůru z citronu.
  2. V hluboké míse rozmíchám 5 vajec a postupně přidávám cukr. Vzniklou směs je potřeba dobře promíchat.
  3. Do směsi vejce/cukr postupně vmíchávám mandle. Opět dobře celé promíchat.
  4. Než se nahřeje trouba na 180 stupňů, vymažu máslem formu na dort (používám rozkládací formu velikosti 26cm) a lehce vysypu moukou po obvodu, na dno používám pečicí papír.
  5. Směs ještě jednou promíchám a vliju do formy na dort.
  6. Peču na 180 stupňů cca 30 minut.
  7. Až dort vychladne, na povrchu ozdobím moučkovým cukrem souvislou vrstvu a je to!

Poznámka: Správně by se měla použít šablona, aby po ozdobení cukrem na povrchu vznikl kříž řádu svatojakubských rytířů. Finální podoba po použití šablony by měla vypadat takhle:

Věřím, že vám mandlový dort Tarta de Santiago zachutná a přeju dobrou chuť aneb buen provecho! 🙂

Další recepty budeme postupně přidávat do rubriky Gastronomie. Máte se na co těšit!

Hodnocení článku:

[Celkem hlasů: 10 Průměr: 4.7]

Pošli to přátelům…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *