Španělské patatas bravas (jinak také “patatas a la brava” nebo “papas bravas”) jsou typickou španělskou pochoutkou, kterou najdete snad v každé restauraci či baru. Jde o brambory nakrájené na větší kostky smažené v olivovém oleji dozlatova a servírované se speciální omáčkou nazývanou “salsa brava”. Slovíčko “bravo” ve španělštině mimo jiné znamená pálivý či pikantní a taková je i omáčka.
Španělské patatas bravas mají svůj původ v Madridu, odkud se rozšířily do celého Španělska. Servírují se horké jako klasická tapa či předkrm a nemělo by u nich chybět pivo nebo víno.
Původní autentická omáčka se připravovala z cibule, mouky, olivového oleje a kořenila se sladkou a pálivou paprikou. Někdy se do ní přidával i vývar. Jak se ale španělské patatas bravas šířily po celé zemi, vznikaly i další varianty omáčky. Kromě té klasické se nejčastěji setkáte s česnekovou “salsou”. Sami Španělé ale říkají, že co bar, to vlastní originální recept na omáčku.
I příprava brambor prošla řadou inovací, takže se můžete setkat i s bramborami pouze vařenými nebo pečenými v troubě.
Bohužel jsou bary, kde si na “papas bravas” nedávají tolik záležet, a možná i v duchu toho, že se jim v počátcích také říkalo “patatas a lo pobre” (takže něco jako chudý pokrm z brambor), původní recepturu šidí a omáčku připravují z levnějších ingrediencí jako třeba z kečupu nebo majonézy. Zvlášť typické turistické bary v Barceloně jsou tím pověstné, že vám pod názvem “patatas bravas” naservírují v podstatě hranolky s kečupem.
Španělé ale na své tradiční jídlo nedají dopustit a málem se stalo státním svátkem, když OSN v roce 2008 uznala patatas bravas za typické španělské jídlo.
Zajímá vás víc o španělské kuchyni? Zkuste se podívat do této rubriky.