Spousta lidí (ne-li každý) už někdy slyšel o španělské studené „polévce“ zvané gazpacho. Někteří už ji ochutnali a někteří si gazpacho dokonce sami připravují. Není to vůbec nic složitého! V podstatě se jen rozmixuje zelenina a přidá se pár dalších ingrediencí. Tento příspěvek ovšem nebude o gazpachu, protože receptů na něj naleznete na internetu dost. Místo toho se zaměřím na další ze studených „polévek“, a to konkrétně na mé oblíbené salmorejo (čti „salmorecho“), celým názvem salmorejo cordobés. Z názvu je patrné, že salmorejo má kořeny v Anadalusii, v oblasti Córdoba.
Recept, který se mi osvědčil, je velmi jednoduchý stejně jako seznam ingrediencí.
Co budete potřebovat?
- 1 kg rajčat
- 150ml olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 150-200g světlého chleba (typu bageta)
- sůl podle chuti
- 1 vařené vejce
- šunka jamón ibérico podle chuti
Postup:
- Rajčata postupně rozmixuju (i se slupkou).
- Přimíchám olivový olej.
- Do vzniklé směsi postupně vkládám chleba, chvíli počkám, aby se pořádně nasákl a pak rozmixuju. (Salmorejo by mělo mít krémovou konzistenci, takže je vhodné přidávat chleba, dokud jí nedocílíte.)
- Přidám prolisovaný česnek a nechám opět dobře promíchat v mixeru.
- Postupně přidávám sůl podle chuti a hotový krém nechám dobře vychladit v lednici.
- Mezitím uvařím vejce natvrdo, které poté nakrájím na kostičky.
Salmorejo se podává ozdobené na povrchu kostičkami vejce a španělskou šunkou jamón ibérico. Tento krok je libovolný. Patří to sice do úplného receptu, ale ne všechny restaurace tak salmorejo servírují.
Uvedené možství ingrediencí je cca na 6 porcí. Salmorejo se v lednici krásně rozleží a vydrží několik dní. Především v horkých letních měsících příjemně osvěží, ale můžete si na něm pochutnat kdykoliv jindy po celý rok. Buen provecho! 🙂
Pokud máte nějaký dotaz, můžete se na nás obrátit prostřednictvím kontaktního formuláře.