španělský jídelní lístek
Gastronomie

Španělský jídelní lístek a jak na něj?

Zdaleka ne všechny restaurace a bary nabízí španělský jídelní lístek přeložený do angličtiny. Budete-li se chtít vyhnout restauracím typu “past na turisty” a dát radši přednost útulné taberně, kterou navštěvují místní obyvatelé, s angličtinou tu moc nepochodíte.

V pracovní dny v čase oběda (13:00-15:30) bývá zpravidla v nabídce tzv. denní menu (Menú del día). To se skládá z prvního chodu (primero), druhého chodu (segundo) a dezertu (postre) či kávy, přičemž pro oba chody i dezert máte na výběr z několika možností. Ať už si vyberete cokoliv z nabízených variant, cena menú del día je stejná. Většina restaurací zahrnuje do ceny i jeden nápoj, nemusí to být však pravidlem. Může se klidně stát, že varianty na výběr jídel z menú del día vám obsluha jen slovně řekne (a ještě k tomu zatraceně rychle), což není zrovna ideální situace pro cizince.

Několik běžných výrazů nebo sekcí, které obsahuje španělský jídelní lístek:

  • Entrantes – předkrmy
  • Ensaladas – saláty
  • Para compartir nebo Para picar – menší porce, které jsou určené ke sdílení. Princip je takový, že se naobjedná několik chodů z této sekce a ty se sdílí. Je to výborný způsob, jak ochutnat co nejvíc různých jídel.
  • Carnes – maso
  • Pescados – ryby
  • Mariscos – mořské plody
  • Postres – dezerty
  • Bebidas – nápoje

Konkrétních jídel, která můžete najít na jídelním lístku, je velké množství a především hodně záleží na tom, v jaké části Španělska se zrovna nacházíte. Není proto cílem tohoto příspěvku vyjmenovávat dlouhou řadu pokrmů. Snad jen namátkou několik těch běžných, abyste měli alespoň nějakou záchranu, pokud se ocitneme před jídelním lístkem bez anglického překladu.

  • Tortilla de patatas – bramborová “omeleta” s vejci, která se podává jako předkrm
  • Gazpacho nebo Salmorejo – zeleninové krémy na bázi rajčat servírované nastudeno
  • Ensalada mixta – zeleninový salát s tuňákem, vejcem a olivami
  • Paella – typické španělské jídlo z rýže podobné rizotu. Může mít různé složení od kuřecího či králičího masa až po mořské plody
  • Huevos rotos con patatas – tzv. volské oko se šunkou jamón ibérico s hranolkami
  • Bacalao con tomate – treska v rajčatové omáčce
  • Gambas al ajillo – krevety na česneku
  • Fabada asturiana – fazole s uzeninou v rajčatové salse
  • Pulpo a la gallega – chobotnice okořeněná paprikou s bramborem

V okamžiku placení mějte na paměti, že ve Španělsku se běžně nedává spropitné. To nemusí platit pro některá turistická místa hojně navštěvovaná americkými turisty, kteří nechávají štědré spropitné, a tím nastavují určitá očekávání místní obsluhy směrem ke všem turistům.

Pokud máte nějaký dotaz, můžete se na nás obrátit prostřednictvím kontaktního formuláře.

Hodnocení článku:

[Celkem hlasů: 7 Průměr: 5]

Pošli to přátelům…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *