Blíží se Velikonoce a u nás doma prostě nemůže chybět velikonoční bochánek. Peču ho často i během roku, protože není nijak náročný a je naprosto výborný k ranní kávě. A protože se bojím pustit do vánoček, nechybí u nás ani o Vánocích.
Velikonoční bochánek
Porcí
8
servings
Příprava (m)
30
minutes
Pečení (h mm)
1
hour
15
minutes
Ingredience
-
0,5 kg hladké mouky
-
100 – 150 g pískového cukru
-
1 prášek do pečiva
-
250 g jemného tvarohu
-
3 celá vejce (2 do těsta, 1 na pomazání)
-
8 polévkových lžic mléka
-
8 polévkových lžic oleje
-
rozinky, mandle, oříšky
Postup přípravy
- V míse smícháme sypké přísady (mouka, cukr, prášek do pečiva).
- Přidáme tvaroh, 2 vejce, mléko a olej a vypracujeme vláčné těsto.
- Podle libosti přimícháme rozinky, mandle případně oříšky.
- Z těsta vytvoříme bochánek, vložíme ho na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- Troubu rozpálíme na 160 stupňů a pečeme v ní bochánek zhruba hodinu a čtvrt, až má bochánek zlatavou krustu.
Poznámky
- Pokud se těsto lepí, přidáváme mouku, dokud není opravdu vláčné a nepřilnavé. Až pak půjde vytvarovat bochánek. Lepivost těsta ovlivňuje druh a hlavně řídkost použitého tvarohu.
- Pečete-li bochánek ve Španělsku, tip na vhodný tvaroh je například “Queso fresco batido desnatado Hacendado” z Mercadony.
A ť vám velikonoční bochánek zpříjemňuje celý rok, stejně jako nám. Další užitečné recepty najdete zde.
A pokud se chcete dozvědět něco o Velikonocích ve Španělsku, podívejte se sem.
Hodnocení článku:
[Celkem hlasů: 1 Průměr: 5]