Velikonoční bochánek
Gastronomie

Velikonoční bochánek

Blíží se Velikonoce a u nás doma prostě nemůže chybět velikonoční bochánek. Peču ho často i během roku, protože není nijak náročný a je naprosto výborný k ranní kávě. A protože se bojím pustit do vánoček, nechybí u nás ani o Vánocích.

Velikonoční bochánek

Recipe by Lubo

Porcí

8

servings

Příprava (m)

30

minutes

Pečení (h mm)

1

hour 

15

minutes

Ingredience

  • 0,5 kg hladké mouky

  • 100 – 150 g pískového cukru

  • 1 prášek do pečiva

  • 250 g jemného tvarohu

  • 3 celá vejce (2 do těsta, 1 na pomazání)

  • 8 polévkových lžic mléka

  • 8 polévkových lžic oleje

  • rozinky, mandle, oříšky

Postup přípravy

  • V míse smícháme sypké přísady (mouka, cukr, prášek do pečiva).
  • Přidáme tvaroh, 2 vejce, mléko a olej a vypracujeme vláčné těsto.
  • Podle libosti přimícháme rozinky, mandle případně oříšky.
  • Z těsta vytvoříme bochánek, vložíme ho na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  • Troubu rozpálíme na 160 stupňů a pečeme v ní bochánek zhruba hodinu a čtvrt, až má bochánek zlatavou krustu.

Poznámky

  • Pokud se těsto lepí, přidáváme mouku, dokud není opravdu vláčné a nepřilnavé. Až pak půjde vytvarovat bochánek. Lepivost těsta ovlivňuje druh a hlavně řídkost použitého tvarohu.
  • Pečete-li bochánek ve Španělsku, tip na vhodný tvaroh je například “Queso fresco batido desnatado Hacendado” z Mercadony.

A ť vám velikonoční bochánek zpříjemňuje celý rok, stejně jako nám. Další užitečné recepty najdete zde.

A pokud se chcete dozvědět něco o Velikonocích ve Španělsku, podívejte se sem.

Hodnocení článku:

[Celkem hlasů: 1 Průměr: 5]

Pošli to přátelům…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *