španělské krokety
Gastronomie

Španělské krokety po kterých se “zapráší”

Dnes vám představím oblíbenou pochoutku, kterou si Španělé dávají jako tapas k pivu či vínu anebo jako tzv. ración (jednu z několika), která se sdílí se všemi u stolu. Španělské krokety jsou na bázi bešamelu a mají oválný tvar. Existuje mnoho variant, které se od sebe liší pouze použitými ingrediencemi – od zeleniny, šunky až po maso, ryby či dokonce ovoce.

Přestože jsou Španělé hrdí na své španělské krokety, ne všichni vědí, že tato pochoutka pochází z Francie, a to konkrétně z dob vlády Ludvíka XIV. Byl to aristokrat Louis de Bechamel, který během svého působení v královské kuchyni vdechl život kroketám.

Asi nejběžnější typ kroket, jenž naleznete snad na každém jídelním lístku jsou šunkové (Croquetas de jamón), které v sobě ukrývají kousky šunky jamón serrano. Já se s vámi dnes ale podělím o recept na moje nejoblíbější španělské krokety – a to hříbkové.

Co budete potřebovat? (cca 25 kroket)

  • 200 g hříbků
  • 1 střední cibuli
  • 30 g šunky jamón serrano (pouze dobrovolné – lze vynechat)
  • 50 g másla
  • 50 g mouky
  • 500 ml mléka
  • olej na smažení
  • strouhanku
  • vejce
  • sůl

Postup:

  1. Nakrájíme cibuli i hříbky na jemno.
  2. Na pánvi necháme rozpustit 50 g másla a osmažíme v něm cibuli
  3. Jakmile začne cibule zlátnout, přidáme hříbky.
  4. Pokud chceme – přihodíme do pánvke šunku jamón serrano nakrájenou také na jemno.
  5. Jakmile je cibule i hříbky dozlatova, vmícháme 50g mouky a celou směs osolíme a důkladně mícháme několik minut.
  6. Ohřáté mléko pomalu vmícháme do směsi, dokud se nezačne směs při míchání odlepovat od pánve. (Poznámka: Je možné, že bude potřeba použít více nebo naopak méně mléka než je uvedeno výše.)
  7. Vzniklou směs vložíme do skleněné nádoby, zakryjeme potravinovou folií tak, aby se dotýkala povrchu směsi a necháme vychladnout. Po vychladnutí uložíme minimálně na několik hodin v lednici.
  8. Z vychlazené a uležené směsi tvarujeme oválné šišky, které obalíme v klasickém trojobalu.
  9. Krokety usmažíme na pánvi s dostatkem oleje a po usmažení je položíme na kuchyňské papírové utěrky, aby se zbavily přebytečného tuku.

Buen provecho!

Více receptů najdete v sekci Gastronomie.

P.S.: Pokud máte rádi oslavy všeho druhu, měli byste si zapamatovat, že 16. ledna se slaví mezinárodní den kroket 🙂

Hodnocení článku:

[Celkem hlasů: 1 Průměr: 5]

Pošli to přátelům…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *