Avokádo se stalo hitem současné moderní kuchyně. Určitě jste si všimli, že mnohé kulinářské příspěvky na instagramu obsahují tuto superpotravinu. Používat avokádo jako jednu z ingrediencí je IN a navíc výrazná zelenožlutá barva dodá pokrmu lákavě exotický vzhled. Přestože superpotravina avokádo není žádnou novinkou ve středomořské kuchyni, tato módní vlna výrazně zvýšila jeho konzumaci i ve Španělsku. A to takovým způsobem, že domácí produkce už nestačí pokrýt poptávku a bylo potřeba sáhnout po dovozu z Mexika.
Jak už to bývá, některé potraviny jsou jednou zatracovány na základě jistých dat a potom přijdou vědci s novým zjištěním a tatáž potravina se stane rázem velmi prospěšnou. I superpotravina avokádo si prošla tímto vývojem. Avokádo bylo dříve zatracováno pro svůj velmi vysoký obsah tuků a s tím spojenou domněnkou, že se po jeho konzumaci tloustne. Pozdější průzkumy však prokázaly, že avokádo obsahuje prospěšné tuky, které se pomalu vstřebávají a tím pádem omezují pocit hladu. Z toho důvodu se používá avokádo při dietách. Navíc je tato superpotravina velmi bohatým zdrojem vitamínů A, B1, C, E, vápníku, hořčíku, železa, zinku a dalších minerálů.
Věděli jste, že…
- Avokádo pochází z latinské Ameriky, z oblasti jižního Mexika a severní Guatemaly
- Avokádo pojmenovaly Aztécké kmeny a v jejich původním jazyce to znamená “varle” (údajně podle tvaru a způsobu, jakým visí ze stromu)
- Španělsko je jedinou evropskou zemí pěstující avokádo
- Převážná většina španělské produkce avokáda pochází z oblasti Málagy a Granady
- V roce 2018 se ve Španělsku prodalo 74 milionů kusů avokáda
- Ženy v Mexiku používají avokádo jako pleťovou masku či šampón
- V Mexiku je běžné mít strom avokáda pro svou spotřebu
- Avokádo roste na stromě jménem avokádovník, česky hruškovec přelahodný
- Přestože nemá sladkou chuť, avokádo se řadí mezi ovoce
Více článků a receptů ze středomořské kuchyně naleznete v sekci Gastronomie.