Dlouho jsem se bál kynutého těsta, zvláště poté, co jsem zkoušel recept na zaručeně snadné pivní rohlíky a výsledek měl blíž možná k betonu. Housky dopadly podobně a fiaskem skončila i buchta. Proto jsem veškeré kynuté pokusy vytěsnil a dlouho jsem se i jen myšlenkám na ně vyhýbal jako čert kříži. I proto jsem měl doma silikonovou formu na domácí celozrnný chléb asi dva roky stále ještě nevybalenou, ale fungovala jako němá výčitka a čas od času se mi svou přítomností připomněla. Určitě to znáte, když vám v domácích potřebách padá do oka jedna inspirace za druhou, nakoupíte spoustu věcí, o kterých jste přesvědčeni, že je zaručeně využijete, a pak vám jen zabírají doma místo.
Před pár dny mě ale němá výčitka dohnala a taky ty kynuté neúspěchy z minulosti už tolik nebolely, takže jsem vybalil formu a podle přiloženého receptu jsem se pustil do díla. A jestli jste se potýkali s podobným trápením, možná mám pro vás východisko, protože chléb se mi napoprvé povedl a byl vynikající.
Rozhodl jsem se tedy podělit o recept na domácí celozrnný chléb (zdroj: Tescoma).
Domácí celozrnný chléb
4
servings
2
hours
35
minutes
Ingredience
-
350 g celozrnné mouky
-
200 ml studené vody
-
1,5 polévkové lžíce sezamového semínka
-
1,5 polévkové lžíce lněného semínka
-
1,5 polévkové lžíce slunečnicového semínka
-
10 g čerstvého droždí
-
8 g soli
-
60 ml vlažné vody
Postup přípravy
- Do misky s 200 ml studené vody vysypte všechna semínka a nechte je přes noc přikrytá v chladu.
- Druhý den rozmíchejte droždí v 60 ml vlažné vody a spolu s moukou a solí ho přidejte do vody se semínky z předešlého večera.
- Vše důkladně prohněťte a vypracujte těsto.
- Těsto nechte 10 minut odpočinout.
- Pak těsto znovu prohněťte a vložte do silikonové formy.
- Přikryjte formu s těstem utěrkou a nechte asi hodinu a půl kynout.
- V malé nádobce si rozmíchejte trochu vody se solí a touto slanou vodou potřete vykynuté těsto.
- Povrch posypte semínky (množství podle toho, jak to máte rádi).
- Troubu zahřejte na 250 °C, do spodní části trouby dejte žáruvzdornou misku s vodou, vložte formu s těstem, snižte teplotu na 220 °C a chléb takto pečte 20 minut.
- Misku s vodou pak z trouby vyjměte a chléb pečte při stejné teplotě dalších 15 minut.
- Upečený chléb vyklopte z formy a nechte na mřížce vychladnout.
Poznámky
- Místo žáruvzdorné misky s vodou můžete při pečení použít třeba plechový pekáček.
Jednotlivé fáze přípravy můžete vidět na následujících obrázcích:

A nyní už vám můžu jen popřát dobrou chuť. Domácí celozrnný chléb si můžete dát třeba s vynikajícím “jamón ibérico”, o kterém jsme psali zde.
Kynutého těsta se stále bojím, jen teď o trochu míň. A brzy se určitě pokusím o další kynutý počin.