Vánoční bramborový salát je v Čechách velkou tradicí a o Vánocích naprostou nutností. Navíc každá rodina má svůj osvědčený recept a s blížícím se Štědrým dnem se na sociálních sítích začínají množit příspěvky o tom, jestli tam patří nebo nepatří cibulka, hrášek či salám.
Náš rodinný recept je rozhodně bez salámu a je odlehčený jogurtem.
Recept na vánoční bramborový salát
Porce
8
porcí
Čas přípravy
2
hours
Ingredience
-
2 kg salátových brambor
-
1 kg mrkve
-
6 vajec natvrdo
-
6 středně velkých nakládaných okurek
-
1 velká cibule
-
1 citrón
-
10 lžic láku z okurek
-
12 lžic vinného octa
-
2 malé plechovky sterilovaného hrášku (po 120 g čisté váhy)
-
1 lžíce plnotučné hořčice
-
2 bílé jogurty
-
10 lžic majonézy
-
sůl
-
pepř
Postup přípravy
- Brambory vaříme ve slupce v osolené vodě 25-30 minut (vidličkou ověřujeme, aby nebyly příliš měkké), necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Mrkev oloupeme, 20 minut povaříme ve vodě do které přidáme pár lžic octa, následně ji nakrájíme na kostičky.
- Stejně tak na kostičky nakrájíme vejce natvrdo a nakládané okurky.
- Cibuli nakrájíme nadrobno a krátce ji spaříme horkou vodou, aby nebyla v salátu tak výrazná.
- Brambory, mrkev, vejce natvdo, nakládané okurky a cibuli promícháme, přidáme sterilovaný hrášek, štávu z citrónu, lák z okurek, ocet, hořčici, jogurty, majonézu a podle chuti sůl a pepř a znovu vše důkladně promícháme.
- Mísu se salátem přikryjeme a uložíme do chladu ideálně alespoň na 24 hodin.
Poznámky
- Nepřeháníme to se solí. Salát tak lépe poslouží jako příloha a nechá vyniknout hlavnímu chodu.
Hodnocení článku:
[Celkem hlasů: 2 Průměr: 4.5]