tradiční španělská paella
Gastronomie

Tradiční španělská paella – lahůdka ze středomoří

Jedna z věcí, na kterou jsou Španělé velice hrdí, je jejich středomořská kuchyně. Díky tomu, že má každý region Španělska různou lokální specialitu, patří místní gastronomie mezi jednu z nejrozmanitějších na světě. Na seznamu nejznámějších španělských pokrmů rozhodně nemůže chybět tradiční španělská paella, která je (spolu s nápojem sangria) jednou z nejoblíbenějších položek jídelního lístku mezi turisty.

Tenhle světově známý pokrm pochází z regionu Valencie, konkrétně z venkovské oblasti zvané Albufera, kde platil za běžné jídlo chudých zemědělců a rolníků. Název paella je přímo odvozený od typické velké nádoby, ve které se připravuje – paella totiž doslova znamená pánev velkého rozměru ve valencijském jazyce. (Poznámka: správná výslovnost je „pa-eja“ a nikoliv pa-ela.)

Ačkoliv existuje původní unikátní recept na přípravu paelly, můžete bez problému narazit na všelijaké obměny receptu. Dokonce se říká, že existuje tolik variant tohoto pokrmu, kolik je valencijských rodin. Možná vás překvapí, že typická paella neobsahuje ani ryby ani mořské plody. Tradiční španělská paella totiž počítá s králičím a kuřecím masem. Zahlédnete-li na jídelníčku název paella mixta, pak se jedná o verzi, která obsahuje nejen maso (většinou kuřecí), ale také mořské plody. Pokud si budete chtít paellu objednat, mějte na paměti, že restaurace zpravidla požadují minimálně 2 strávníky na 1 pánev vzhledem k její velikosti. A pozor, cena uvedená v jídelním lístku je za osobu, takže se nedivte, že vám ji naúčtují dvakrát.

Věděli jste, že…

  • Paella je tak známá ve světě, že si vysloužila i svůj vlastní Emoji emotikon
  • Paella se v některých koutech regionu Valencie dodnes jí dřevěnou lžící přímo z pánve, tak jak tomu bylo za doby jejího vzniku
  • Na přípravu paelly se používá kulatá nebo střednězrná rýže (nikdy dlouhozrná)
  • Paella je údajně čtvrté nejvyhledávanější jídlo na internetu, hned za pizzou, sushi a rizotem
  • Paella se konzumovala zpravidla jen k obědu, nikdy k večeři (to dnes už neplatí)
  • Někteří turisté navštíví Valencii jen proto, aby ochutnali pravou paellu či absolvovali kurz její správné přípravy

Více článků a receptů ze středomořské kuchyně naleznete v sekci Gastronomie.

Hodnocení článku:
[Celkem hlasů: 1 Průměr: 5]

Pošli to přátelům…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *