Španělská fideuá (valencijsky “fideuada” nebo hovorově “fideuà”) je pokrm pocházející z oblasti Gandía a velmi se způsobem přípravy podobá paelle (o ní jsme psali zde).
Fideuá vznikla v podstatě náhodou, když Gabriel Rodríguez Pastor, kuchař na rybářské lodi Santa Isabel v přístavu Gandía, změnil typický recept na paellu tak, že zaměnil rýži za nudličky. Důvodem bylo, že kapitán lodi tak miloval klasickou paellu, že kolikrát na jeho posádku nezbylo. Fideuá už mu tolik nechutnala a posádka se tak mohla vydatně najíst.
Tento kulinářský nápad se okamžitě rozšířil po restauracích v Gandíi a získal si postupně velkou popularitu.
Španělská fideuá obsahuje následující ingredience:
- těstovinové nudličky (tenké nebo silnější)
- rybí vývar (tzv. “caldo de morralla”), který se připravuje z menších ryb, kterými mohou být třeba okouník (“gallineta”), pražman (“pargo”), cípal hlavatý (“mújol”), ďas (“rape”), a mořských plodů jako sepie nebo krevety
- na dochucení se může přidat česneková omáčka (“alioli”), případně rajčata
Španělská fieduá se stejně jako paella připravuje ve velké ploché pánvi s uchy, i když existují tradiční varianty připravované v kastrolu.
Klasická původní fideuá z oblasti Gandía je s mořskými plody nebo mušlemi. Existuje ale řada dalších variant např. s kuřecím masem, s kachnou, sépií, s párky, nebo dokonce veganská verze na bázi zeleninového vývaru a se spoustou zeleniny.
Pokud budete ve valencijské autonomní oblasti, určitě fideu ochutnejte. Většina restaurací specializovaných na paellu ji na svých jídelních lístcích nabízí také.
V následujícím videu se můžete podívat, jak fideu připravuje slavný kuchař Karlos Arguiñano.