Máte chuť vyzkoušet netradiční recept složený z ingrediencí, které by vás nenapadlo běžně kombinovat? Můžete si připravit Arroz a la cubana, což by se dalo volně přeložit jako rýže na kubánský způsob. Jak už samotný název napovídá, tento pokrm má své kořeny na Kubě, kde je běžné kombinovat banány spolu s dalšími slanými přísadami. Má to však jeden důležitý důvod. Banány pěstované na Kubě mají sytě zelenou barvu, nejsou tak sladké a pro jejich vysoký obsah škrobu se nejlépe hodí k tepelné úpravě – nejčastěji se jedná o smažení. Výsledkem jsou pak smažené křupavé banány, které nejsou sladké.
Říká se, že za dob kolonizace si Španělé po návratu z Kuby chtěli i nadále pochutnávat na arroz a la cubana. Jenomže zelené banány zvané plantýn v Evropě nebyly k dispozici, a tak museli místní kuchaři sáhnout po dostupném (sladkém) banánu z Kanárských ostrovů. A tento improvizovaný způsob přípravy se rozšířil natolik, že sladký banán se stal běžnou ingrediencí rýže na kubánský způsob podávané ve Španělsku.
Co budete potřebovat? (2 osoby)
- 180-200 gramů rýže
- 2 vejce
- 1 banán
- omáčka ze smažených rajčat (můžete nahradit rajčatovou omáčkou na těstoviny)
- olivový olej, sůl a pepř
Postup:
- Než se uvaří rýže, na pánvi s olivovým olejem usmažíme 2 vejce na způsob „volské oko“.
- Banán rozkrojíme podélně na 2 stejné části a usmažíme z obou stran, než dostane zlatavou barvu.
- Ohřejeme omáčku ze smažených rajčat, případně rajčatovou omáčku na těstoviny, kterou osolíme a opepříme podle chuti.
- Všechny hotové ingredience servírujeme na talíř podle vlastní fantazie. Doporučuji na závěr posypat rajčatovou omáčku parmezánem.
Buen provecho!
Více receptů najdete v sekci Gastronomie