arroz a la cubana
Gastronomie

Netradiční kombinace ingrediencí – to je Arroz a la cubana

Máte chuť vyzkoušet netradiční recept složený z ingrediencí, které by vás nenapadlo běžně kombinovat? Můžete si připravit Arroz a la cubana, což by se dalo volně přeložit jako rýže na kubánský způsob. Jak už samotný název napovídá, tento pokrm má své kořeny na Kubě, kde je běžné kombinovat banány spolu s dalšími slanými přísadami. Má to však jeden důležitý důvod. Banány pěstované na Kubě mají sytě zelenou barvu, nejsou tak sladké a pro jejich vysoký obsah škrobu se nejlépe hodí k tepelné úpravě – nejčastěji se jedná o smažení. Výsledkem jsou pak smažené křupavé banány, které nejsou sladké.

Říká se, že za dob kolonizace si Španělé po návratu z Kuby chtěli i nadále pochutnávat na arroz a la cubana. Jenomže zelené banány zvané plantýn v Evropě nebyly k dispozici, a tak museli místní kuchaři sáhnout po dostupném (sladkém) banánu z Kanárských ostrovů. A tento improvizovaný způsob přípravy se rozšířil natolik, že sladký banán se stal běžnou ingrediencí rýže na kubánský způsob podávané ve Španělsku.

Co budete potřebovat? (2 osoby)

  • 180-200 gramů rýže
  • 2 vejce
  • 1 banán
  • omáčka ze smažených rajčat (můžete nahradit rajčatovou omáčkou na těstoviny)
  • olivový olej, sůl a pepř

Postup:

  1. Než se uvaří rýže, na pánvi s olivovým olejem usmažíme 2 vejce na způsob „volské oko“.
  2. Banán rozkrojíme podélně na 2 stejné části a usmažíme z obou stran, než dostane zlatavou barvu.
  3. Ohřejeme omáčku ze smažených rajčat, případně rajčatovou omáčku na těstoviny, kterou osolíme a opepříme podle chuti.
  4. Všechny hotové ingredience servírujeme na talíř podle vlastní fantazie. Doporučuji na závěr posypat rajčatovou omáčku parmezánem.

Buen provecho!

Více receptů najdete v sekci Gastronomie

Hodnocení článku:

[Celkem hlasů: 1 Průměr: 5]

Pošli to přátelům…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *