Recept na lasagne al forno patří u nás doma ke stálicím. Když jsem se začínal učit vařit, byl to první trochu složitější recept, do kterého jsem se pustil, a výsledek měl takový úspěch, že se k němu rád vracím. Je to praktické jídlo například když čekáte návštěvu, protože si ho můžete uvařit předem, dát do ledničky a pak už jen ohřát v mikrovlnce.
A nenechte se odradit bešamelem, není to žádná věda.
Lasagne al forno
4
servings
1
hour
45
minutes
Ingredience
-
1 cibule
-
2 stroužky česneku
-
1 mrkev
-
3 naťové celery
-
150 g mozzarelly
-
80 g parmezánu
-
3 lžíce olivového oleje
-
250 g mletého hovězího masa
-
2 lžíce rajčatového protlaku
-
50 ml červeného vína
-
1 velká konzerva loupaných rajčat (480 g hmotnost po odkapání)
-
sůl, pepř
-
50 g másla
-
50 g mouky
-
0,5 l mléka
-
200 g plátků lasagní
Postup přípravy
- Příprava přísad:
- Cibuli a česnek oloupeme a obojí nasekáme.
- Mrkev oloupeme, celer očistíme a omyjeme. Obojí nakrájíme na kostičky.
- Mozzarellu nakrájíme na tenké plátky.
- Parmezán najemno nastrouháme.
- Žáruvzdornou zapékací formu vymastíme asi 1 lžící olivového oleje.
- Příprava pokrmu:
- Olivový olej rozpálíme v hluboké pánvi na středním ohni.
- Cibulku, mleté maso a česnek osmažíme.
- Přidáme mrkev a celer a krátce osmažíme.
- Vmícháme konzervovaná rajčata i se šťávou, rajčatový protlak a víno, osolíme, opepříme a necháme 20 minut probublávat.
- V kastrůlku si mezitím rozpustíme máslo, postupně vmícháme pomocí metličky na šlehání mouku a krátce osmažíme za stálého míchání dohněda.
- Postupně za stálého míchání přiléváme mléko, až nám vznikne hustá kašovitá hmota. Pokud není dost hustá, vmícháme více mouky, až bešamel zhoustne. Bešamel osolíme a opepříme.
- Bešamel necháme za stálého míchání na mírném ohni asi 5 minut probublávat.
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
- Do formy na dno nejdřív nalijeme 2-3 lžíce bešamelové omáčky a vyložíme ji plátky lasagní. Plátky lasagní můžeme nalámat tak, abychom vytvořili souvislou vrstvu podle tvaru zapékací formy.
- Následně formu plníme střídavě vrstvami masové směsi, bešamelové omáčky a lasagní.
- Končíme vrstvou těstovin potřenou trochou bešamelové omáčky.
- Nakonec vytvoříme vrstvu z plátků mozzarelly, kterou souvisle posypeme parmezánem.
- Lasagne pečeme asi 45 minut, dokud se nevytvoří zlatavá kůrka.
Poznámky
- Plátky lasagní není potřeba předvařit, používáme je v nevařené pevné formě.
A teď už vám jen přejeme dobrou chuť. Lasagne al forno vás určitě nezklamou. Další recepty najdete v kategorii gastronomie.