Lasagne al forno
Gastronomie

Lasagne al forno

Recept na lasagne al forno patří u nás doma ke stálicím. Když jsem se začínal učit vařit, byl to první trochu složitější recept, do kterého jsem se pustil, a výsledek měl takový úspěch, že se k němu rád vracím. Je to praktické jídlo například když čekáte návštěvu, protože si ho můžete uvařit předem, dát do ledničky a pak už jen ohřát v mikrovlnce.

A nenechte se odradit bešamelem, není to žádná věda.

Lasagne al forno

Recipe by Lubo

Porcí

4

servings

Příprava (h)

1

hour 

Pečení (m)

45

minutes

Ingredience

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 mrkev

  • 3 naťové celery

  • 150 g mozzarelly

  • 80 g parmezánu

  • 3 lžíce olivového oleje

  • 250 g mletého hovězího masa

  • 2 lžíce rajčatového protlaku

  • 50 ml červeného vína

  • 1 velká konzerva loupaných rajčat (480 g hmotnost po odkapání)

  • sůl, pepř

  • 50 g másla

  • 50 g mouky

  • 0,5 l mléka

  • 200 g plátků lasagní

Postup přípravy

  • Příprava přísad:
  • Cibuli a česnek oloupeme a obojí nasekáme.
  • Mrkev oloupeme, celer očistíme a omyjeme. Obojí nakrájíme na kostičky.
  • Mozzarellu nakrájíme na tenké plátky.
  • Parmezán najemno nastrouháme.
  • Žáruvzdornou zapékací formu vymastíme asi 1 lžící olivového oleje.
  • Příprava pokrmu:
  • Olivový olej rozpálíme v hluboké pánvi na středním oleji.
  • Cibulku, mleté maso a česnek osmažíme.
  • Přidáme mrkev a celer a krátce osmažíme.
  • Vmícháme konzervovaná rajčata i se šťávou, rajčatový protlak a víno, osolíme, opepříme a necháme 20 minut probublávat.
  • V kastrůlku si mezitím rozpustíme máslo, postupně vmícháme pomocí metličky na šlehání mouku a krátce osmažíme za stálého míchání dohněda.
  • Postupně za stálého míchání přiléváme mléko, až nám vznikne hustá kašovitá hmota. Pokud není dost hustá, vmícháme více mouky, až bešamel zhoustne. Bešamel osolíme a opepříme.
  • Bešamel necháme za stálého míchání na mírném ohni asi 5 minut probublávat.
  • Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
  • Do formy na dno nejdřív nalijeme 2-3 lžíce bešamelové omáčky a vyložíme ji plátky lasagní. Plátky lasagní můžeme nalámat tak, abychom vytvořili souvislou vrstvu podle tvaru zapékací formy.
  • Následně formu plníme střídavě vrstvami masové směsi, bešamelové omáčky a lasagní.
  • Končíme vrstvou těstovin potřenou trochou bešamelové omáčky.
  • Nakonec vytvoříme vrstvu z plátků mozzarelly, kterou souvisle posypeme parmezánem.
  • Lasagne pečeme asi 45 minut, dokud se nevytvoří zlatavá kůrka.

Poznámky

  • Plátky lasagní není potřeba předvařit, používáme je v nevařené pevné formě.

A teď už vám jen přejeme dobrou chuť. Lasagne al forno vás určitě nezklamou. Další recepty najdete v kategorii gastronomie.

Hodnocení článku:

[Celkem hlasů: 0 Průměr: 0]

Pošli to přátelům…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *