Cochinillo de Segovia
Cestování

Cochinillo de Segovia – selátko ze Segovie

Gurmáni pozor, teď tu máme opravdu něco speciálního. Cochinillo de Segovia (segovijské selátko) je něco, co byste si opravdu neměli nechat uniknout.

Cochinillo de Segovia, jak už název napovídá, je typickou pochoutkou v Segovii. Pokud navštívíte Madrid, výletu do Segovie (psali jsme o ní zde) rozhodně nebudete litovat.

Tradice selátek ze Segovie sahá až do dob Římanů. Tenkrát šlo o lahůdku, kterou si mohly vychutnat jen privilegované vrstvy. Velké popularizace se tento pokrm dočkal v 17. století, kdy ho začaly nabízet místní krčmy lidem cestujícím na španělský dvůr.

Segovijská selátka jsou chovaná na speciálních farmách a je dbáno na všechny aspekty jako je například kvalitní výživa prasnic (matek). Jen pro doplnění prasečí terminologie, prasnice je výraz pro samici před porodem. Samice, která již rodila, se nazývá svině nebo bachyně. Selátku se také může říkat podsvinče. A máme tady celou plejádu nadávek, kterou můžeme znát ze základní školy.

Kromě toho, aby byly prasnice dobře živené, sleduje se i ideální váha selátek, která by měla být mezi 4,5 a 6,5 kily, a také věk, který by neměl překročit tři týdny. Podsvinčata by měla být bílá až růžová a jen ta certifikovaně chovaná mají etiketu “Cochinillo de Segovia”.

Segovijská selátka se připravují v peci, topí se dřevem nebo dřevěným uhlím. Pečou se v hliněných pekáčích podlitá vodou a pomazaná sádlem. Doba pečení je zhruba 3 hodiny. Pravé cochinillo de Segovia je založené na velmi prostém způsobu přípravy, kdy se používá jen voda, sádlo a sůl, čímž se dá vyniknout jeho přirozené chuti.

Podle tradice se podává tak, že se k porcování místo nože používá talíř. Selátko je tak křehké, že se v rukou zkušeného šéfkuchaře vyzbrojeného jen talířkem samo rozpadá. Patří k tomu typický popěvek a talířek se v souladu s tradicí nakonec rozbije.

Na malou reportáž o přípravě a servírování segovijského selátka se můžete podívat ve videu:

Hodnocení článku:

[Celkem hlasů: 1 Průměr: 5]

Pošli to přátelům…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *