Cabanyal pro gurmány
Gastronomie

Cabanyal pro gurmány

Cabanyal (celým jménem El Cabanyal-Canyamelar) je valencijská čtvrť, která leží u městské písečné pláže lemované promenádou s palmami. Uličky Cabanyalu v sezóně lákají turisty především do svých kaváren, restaurací a nočních barů a klubů. Najdete zde i klasickou španělskou tržnici Mercat Cabanyal. Proto je Cabanyal pro gurmány tím pravým místem.

Protože v Cabanyalu bydlíme, objevujeme postupně místní restaurace a budeme sem průběžně dávat naše dojmy a doporučení.

💡 Kliknutím na logo restaurace se přemístíte rovnou na mapu.

Naše hodnocení: 💙💙💙💙💙

Začneme klenotem vskutku královským. La Pepica se nachází na promenádě blízko přístavu a typickou paellu si tam můžete vychutnat spolu s výhledy na Středozemní moře. Má tradici přes 120 let a kromě královské rodiny, která tam s oblibou chodí při každé své návštěvě Valencie, mezi svými hosty přivítala třeba malíře Joaquína Sorollu, spisovatele Ernesta Hemingwaye, vévodkyni z Alby, zpěváka skupiny U2 Bona Voxe nebo tenora Plácida Dominga. Dobové fotografie z těchto vzácných návštěv zdobí interiér restaurace.

Ale nemusíte se bát, nejde o snobskou restauraci a povečeřet tam si může dovolit i obyčejný turista. Paella se servíruje minimálně pro 2 osoby a ceny se pohybují od 15 do 29 EUR na osobu, čímž se nijak neliší od konkurence.

My jsme vyzkoušeli:

  • paella valenciana (což je naprostá klasika s kuřecím a králičím masem a typickými místními fazolemi)
  • paella de rochos (s tzv. krevetou šarlatovou)

Opravdu jsme si moc pochutnali a jsme přesvědčení, že takto má chutnat ta správná paella (více o tomto pokrmu se můžete dozvědět zde).

Samozřejmě si můžete vybrat i z řady předkrmů, ryb, mas a vše uzavřít výborným dezertem.

Naše hodnocení: 💙💙💙💙🤍

Restaurace Panorama se nachází v přístavu a nabízí panoramatické výhledy na Středozemní moře a pláž Las Arenas. Je velmi moderní, designová a tváří se tak trochu jakože pro lepší společnost. Takže ji spíš doporučujeme zvolit pro speciální příležitosti, třeba pokud chcete svou drahou polovičku romanticky požádat o ruku.

Panorama o sobě prohlašuje, že nabízí klasickou středomořskou kuchyni s moderní, inovativní a avantgardní esencí. Nechybí těstoviny, ryby, masa, paella ani například fideua, což je pokrm původem z Gandíe, který se připravuje podobným postupem jako paella, ale jejím základem není rýže, nýbrž nudle.

My jsme ochutnali následující pokrmy:

  • tatarák z lososa s avokádem (tartar de salmón y aguacate con mahonesa de soja y mostaza)
  • humrové ravioli s omáčkou z plodů moře (ravioli de bogavante con ligera crema de marisco)
  • hovězí steak na grilu se šťouchanými brambory a karamelizovanou šalotkou (solomillo de ternera a la bras, parmentier de patata y chalota caramelizada)

Gurmánský zážitek byl opravdu maximální, člověk měl pocit, že mu vařil michelinský šéfkuchař. Obsluha ale výrazně vázla.

Počítejte také s tím, že se trochu víc prohnete a tolik se nenajíte. Je to taková ta typická nóbl restaurace, kde vám na obrovském talíři přinesou uprostřed miniaturu. Protože tenhle posh koncept nemáme rádi, ubíráme trochu na hodnocení. Ale nenechte se odradit,  zaručeně si moc pochutnáte, protože pokrmy jsou zde opravdu špičkové a ty výhledy na moře při západu slunce jsou bezkonkurenční.

taska la reina

Naše hodnocení: 💙💙💙💙💙

“Radostná, plná života a kosmopolitní.” Takovými slovy se popisuje Taska la Reina, restaurace nacházející se v srdci tradiční rybářské čtvrti a nabízející paellu, titainu (typické cabanyalské jídlo, které je v podstatě omáčkou z rajčat, grilovaných červených paprik, piniových oříšků, česneku a nasoleného lososa) a další chuťovky především z ryb a plodů moře.

My jsme ochutnali následující:

  • valencijské mušle (clóchinas de Valencia, což jsou místní měkkýši podobní slávce jedlé, černé mušle s oranžovým masem uvnitř)
  • sépie z pláže (calamar de la playa)
  • pulpo a la murciana (chobotnice na cibulce, česneku a pivu podávaná s batátovou kaší)
  • bravas (typické španělské jídlo – brambory nakrájené na nepravidelné kostky smažené na oleji a servírované se speciální omáčkou)
  • torrija de horchata con helado (dezert podobný české zemlbábě či žemlovce, jehož základem je valencijská horchata korunovaný zmrzlinou)

Ocenili jsme hlavně čerstvost, pokrmy byly velmi dobře ochucené, obsluha naprosto perfektní. Velmi jsme si pochutnali, užili jsme si příjemnou atmosféru této čtvrti a odcházeli velmi spokojení.

Upozornění: pokud si chcete dát paellu, musíte být nejméně 2 osoby a musíte si ji alespoň den předem objednat.

Naše hodnocení: 💙💙💙💙💙

Do této nenápadné restaurace jsme zavítali úplnou náhodou, protože jsme si všimli pestré nabídky čerstvých plodů moře na vývěsní tabuli. Když jdete okolo, pravděpodobně byste ji ani nezaregistrovali, vypadá jako úplně obyčejný bar s pár stolky venku. O to větší překvapení nás čekalo.

Restauraci La Mona provozuje pravý nefalšovaný Ital, takže kromě klasické středomořské kuchyně a mořských plodů nabízí i typickou italskou kuchyni včetně domácích těstovin. Vše připravují z čerstvých ingrediencí nakoupených v místní tržnici mercado El Cabanyal a doplňují to importovanými italskými produkty jako mozzarella, burrata, prosciutto, parmezán atd. 

Byli jsme tam dvakrát a dali jsme si následující:

  • buvolí mozzarella s rajčaty (bufala y tomate)
  • ústřice (ostras)
  • tuňákové tataki (tataki de atún)
  • krevety (gambas)
  • střenky (navajas – mořský měkkýš v podlouhlé škebli)

Musím říct, že to byla naprostá slast. Jen ty střenky nám úplně nechutnaly, protože to byly takové žvýkačky a původně jsme za ně chtěli trochu zhoršit hodnocení, ale pak nám pan majitel jako poděkování přinesl limoncello a naprosto si nás získal. A nejen tím. Když jsme třeba váhali nad denní nabídkou, obsluha nám přinesla ty mořské potvory na ledu, abychom viděli, jak jsou krásně čerstvé.

Rozhodně se vyplatí dát se s obsluhou do řeči a zjistit, co mají ten den v nabídce nad rámec jídelního lístku. Aspoň se vyvarujete hypnotizace vedlejšího stolu, když jim začnou profesionálně porcovat obrovskou rybu pečenou v solné krustě.

Naše hodnocení: 💙💙💙💙💙

Mar d’Amura se zrodila jako útočiště a oáza, kde si u chuťovek příjemně popovídáte. Básně na zdech vás budou inspirovat k zamyšlení a úsměvu. Název restaurace znamená příď na moři, která proplouvá klidnými vlnami, vzdálený vítr je slyšet jen slabě a my slyšíme ozvěny slova “láska” jako obejmout, milovat, ochránit.

Tak sama sebe popisuje restaurace s poklidným patiem osvětleným tlumenými girlandami a svíčkami, místo jako stvořené pro kouzelnou romantickou večeři. A to ani trochu nepřeháníme.

Bohatá paleta středomořských chuťovek nabízí i veganskou a bezlepkovou variantu. 

My jsme ochutnali toto:

  • bravas (vysvětlili jsme výše)
  • esgarraet (typické valencijské jídlo z grilované červené papriky, natrhaných kousků uzené tresky, česneku, olivového oleje a černých oliv) 
  • avokádový humus (hummus aguacate)
  • titaina (vysvětlili jsme výše)

Připadali jsme si tak trochu jako v pohádce, jídlo nemělo chybu a atmosféra byla opravdu neskutečně příjemná. 

Naše hodnocení: 💙💙💙💙🤍

Mestiza se prezentuje jako chrám milovníků zeleniny. Jde totiž o restauraci, v jejíž nabídce nenajdete žádné maso. Toto místo má jistou magii, která sem od počátku táhne zástupy stolovníků, bez rezervace si málokdy sednete. Možná je za tím i určitá poptávka po něčem novém, neotřelém a hlavně zdravém. A přitom vše vzniklo úplnou náhodou, kdy jeden ze spolumajitelů zůstal kvůli covidovému lockdownu viset v Thajsku a tam potkal veganského šéfkuchaře. Vrátili se spolu s novým konceptem restaurace, která se ukázala jako výhra v loterii uprostřed Cabanyalu, který je často označován za čtvrť, která jakoby vstala z mrtvých a která se dívá rovnou do budoucnosti bez jakéhokoliv strachu.

Takové pověsti jsme nemohli odolat a tak jsme se vypravili okusit tu magii na vlastní kůži. A dali jsme si následující:

  • houbové “ceviche” (ceviche de setas – houby shitake s červenou cibulkou, sladkými brambory, praženou kukuřicí, kokosovým mlékem a koriandrem)
  • babiččiny thajské masové kuličky (albóndigas de la abuela thai – masové kuličky ze sojového masa na bílém víně na kari s omáčkou z kokosového mléka)
  • gyozas (japonské taštičky plněné červeným zelím, houbami shitake, kešu a libanonským kořením s arašídovou omáčkou)
  • mini hamburgery (karbanátek ze směsi fazolí a mořských řas se spirulinovou majonézou; spirulina je modrozelená řasa, která byla jako doplněk stravy využívána už u Aztéků, je bohatá na minerály, bílkoviny a vitamíny)

Musím přiznat, že jako masožravci jsme byli mile překvapeni explozí chutí a vůní. Určitě je to výborná alternativa, pokud jste už unavení z neustále stejných jídel. Mestiza vás vezme na takový exotický gurmánský výlet a nebudete litovat. Naprosto nás dostaly babiččiny thajské masové kuličky, to byla čirá chuťová slast. Na druhou stranu nás zklamaly mini hamburgery, ty byly takové mdlé, a proto trochu zhoršujeme výsledné hodnocení. 

Bernard Pub Valencia

Naše hodnocení: 💙💙💙💙🤍

Pokud ve Valencii dostanete chuť na českou kuchyni a české pivo, nemusíte zoufat. Přímo v srdci Cabanyalu najdete českou restauraci Bernard Pub provozovanou českým manželským párem, takže se tam domluvíte i česky a budete se cítit jako doma.

Byli jsme tam už několikrát a kromě výborného piva jsme ochutnali následující:

  • svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem
  • rajská s houskovým knedlíkem
  • pečené vepřové koleno s hranolkami, zelím a křenem
  • buřtguláš
  • španělský ptáček
  • pečená kachna se zelím a bramborovým knedlíkem
  • smažený sýr s hranolkami a domácí tatarkou
  • bramboráky
  • hovězí vývar

Obecně jsme si moc pochutnali. Svíčková na nás byla trochu moc opepřená, ale podle komentáře majitele Davida se jedná o domácí recept a byl to záměr. Koleno nemělo chybu a chodili si ho fotit i místní Španělé. Buřtguláš byl jak od mého táty. Bramboráky skvělé, stejně tak smažák i domácí tatarka. Španělský ptáček byl naprosto bezkonkurenční. A kachnička delikátní! Takže strháváme jen pár bodů za ten nadměrný pepř ve svíčkové a za malé porce masa, které by v Čechách asi jen tak neprošly. Nicméně vřele doporučujeme.

kabanyal

Naše hodnocení: 💙💙💙💙💙

Restaurace Kabanyal se prezentuje jako místo, které vás přenese do jiné doby. V srdci čtvrti Cabanyal-Canyamelar si vychutáte místní tradiční pokrmy proměněné do oblíbených tapas. Můžete tak najednou vyzkoušet spoustu chutí a ochutnat výběr nejlepších lokálních pokrmů.

Ochutnali jsme:

  • pečivo “coca” se sýrem burrata (obdoba mozzarely), sušenými rajčaty, kapary, černými olivami a rukolou (coca burrata ahumada, tomates secos, alcaparras, aceituna negra y rúcula)
  • tradiční valencijské jídlo “pepito kabanyal” z oblasti pláže (smažená houstička plněná typickou titainou [vysvětleno výše] obalená v trojobalu, vypadá jako obří kroketa)
  • krevetová omeleta – typické jídlo z oblasti Cádizu (tortillita de camarón)

Nejvíce nám chutnala “coca”, dokonce tak moc, že jsme si objednali porci navíc. Zahrádka s výhledem na přístav je moc příjemná a obsluha velmi přátelská. Nelze jinak než vřele doporučit.

Cienfuegos

Naše hodnocení: 💙💙💙💙💙

Pokud máte rádi maso z grilu poctivě pečené na dřevěném uhlí, Cienfuegos bude ta pravá volba. V nabídce nechybí ani grilovaná zelenina, saláty a vynikající dezerty včetně ananasu flambovaného na rumu s vanilkovou zmrzlinou. 

My jsme vyzkoušeli následující:

  • šťavnatý křehký hovězí steak porcovaný po argentinsku (entraña)
  • lahodný vepřový steak (secreto ibérico)

Maso bylo vynikající, opravdu šťavnaté a lahodné, stejně tak byla výborná grilovaná zelenina jako příloha. Doporučujeme!

Jak vidíte, zatím jsme v rámci našeho průzkumu neudělili hodnocení horší než 4 z 5. Možná jsme měli štěstí anebo je Cabanyal pro gurmány opravdovým rájem. Každopádně budeme v našich výpravách pokračovat a přidávat sem příslušné recenze.

Hodnocení článku:

[Celkem hlasů: 3 Průměr: 5]

Pošli to přátelům…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *