banánová bábovka s ořechy
Gastronomie

Banánová bábovka s ořechy

Když chcete upéct něco opravdu dobrého a neobyčejného, banánová bábovka s ořechy je tou pravou volbou. Navíc když jsou hlavní ingrediencí banány a ořechy, vaše zdraví nemůže utrpět žádnou újmu. A pokud čekáte návštěvu, zaručeně ji příjemně překvapíte, protože je to nejen chuťově vynikající záležitost, ale zároveň i dobře vypadá. Je skoro jisté, že návštěva bude odcházet s receptem v kapse.

Banánová bábovka s ořechy

Recipe by Lubo

Porcí

8

servings

Příprava (h)

1

hour 

Pečení (h mm)

1

hour 

30

minutes

Ingredience

  • Na těsto:
  • 125 g másla + na vymazání

  • 175 g tmavého cukru

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 2 vejce

  • 4 banány

  • 225 g hladké mouky

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • 1 lžička jedlé sody

  • 1 lžička mleté skořice

  • 70 g lískových ořechů

  • 120 g medu

  • 100 g tmavé čokolády

  • hrubá mouka na vysypání formy

  • Na karamelovou polevu:
  • 250 ml smetany na šlehání

  • 135 g tmavého cukru

  • 1-2 hrsti ořechů (vlašské a lískové)

Postup přípravy

  • V míse (nebo v kuchyňském robotu) promícháme máslo s cukrem, až vznikne jemně nadýchaná hmota a přimícháme do ní i obě vejce, med a vanilkový extrakt.
  • Banány rozmačkáme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory a přimícháme do těsta.
  • Sypké přísady (hladkou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a skočici) promícháme a zapracujeme do těsta.
  • Čokoládu a lískové oříšky nasekáme na malé kousky a přimícháme je do těsta.
  • Formu si vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a těsto do ní vlijeme.
  • Troubu si předehřejeme na 160 stupňů a bábovku dáme péct na hodinu a čtvrt až hodinu a půl.
  • Zatímco se bábovka peče, připravíme si karamelovou polevu.
  • Smetanu s cukrem dáme do kastrůlku a na středním plameni za stálého míchání pomalu přivedeme k mírnému varu.
  • Karamelovou polevu necháme probublávat, stále ji mícháme, až se začne pomalu redukovat a houstnout.
  • Upečenou bábovku vyklopíme z formy, necháme pár minut vychladnout a polijeme ji horkým karamelem.
  • Dřív než karamel ztuhne, ozdobíme bábovku vlašskými a lískovými oříšky.

Poznámky

  • Karamelovou polevu si načasujte tak, abyste ji aplikovali ještě horkou. Pokud vám vychladne, ztuhne a nebude možné s ní polít bábovku. Počítejte na ni s 20-30 minutami. Ideálně s ní začněte, až když se bábovka už hodinu peče.

Teď už si jen uvařit dobrou kávu nebo čaj, usadit se do své oblíbené lenošky a banánová bábovka s ořechy vám přinese tu správnou chuťovou slast. A pokud rádi pečete, zkuste třeba náš domácí celozrnný chléb.

Hodnocení článku:

[Celkem hlasů: 1 Průměr: 5]

Pošli to přátelům…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *